Magyar English Pygmy-Dragons Logo

Nyitólap Tenyészállataim Kereskedelem Vásárlási feltételek GYIK Galéria
GYIK GYIK GYIK GYIK

Az új-kaledóniai vitorlásgekkó (Correlophus Ciliatus)

Általános Leírás
A vitorlásgekkók világszerte a tökéletes kisállat szerepét töltik be minden újdonsült terrarista számára. Megengedhető áruk, nyugodt természetük , strapabírásuk, egyedi külsejük és könnyű tartásuk mind mellettük szólnak.

kép Elnevezések
Vitorlásgekkó (tarajosgekkó). Angol: crested gecko. Német: kronengecko. Tudományos név: Correlophus Ciliatus, korábban Rhacodactylus ciliatus.

Kinézet
A vitorlásgekkók egyedi jellegzetessége a rombusz alakú fej, valamint a szemük felett kezdődő, és az egész testükön végigfutó taréj, több nyelvben a nevük is innen ered. Mintegy 21-23 cm-esre nőhetnek. Változatos színekben és mintákban fordulnak elő, színárnyalatuk egy nap leforgása alatt is többféle lehet.

Színek és Mintaváltozatok
A vitorlásgekkók főbb szín- és mintaváltozatairól szóló leírás megtekinthető IDE kattintva.

Színváltozás és Színfejlődés
A vitorlásgekkókra jellemző színváltozásról és -fejlődésről szóló leírás megtekinthető IDE kattintva.

Elterjedés
Új-Kaledóniából származnak, mely egy kis szigetcsoport Ausztráliától keletre. A XIX. században fedezték fel először, ám hamarosan meg is szűntek az észlelések, és több, mint száz évvel később, a hivatalosan is kihalt fajjá nyilvánításának évében - 1994-ben - fel ismét a szigetcsoporthoz tartozó Pines szigetén. A vitorlásgekkó népszerűsége a hobbitartók között azóta folyamatosan növekszik, becslések szerint, csak az Egyesült Államokban több egyed születik évente, mint a természetes élőhelyén, így sok más hüllőfajjal ellentétben, őrájuk nem jelent veszélyt a vadbefogás.
Élettartamukat a rokon-fajok alapján mintegy 20 évre becsülik, pontosan nem tudni, mert az első befogott példányok között akad olyan, mely a mai napig életben van.

Életmód
A vitorlásgekkók a természetben fák vékonyabb ágain élnek, több méter magasban, éjszakai életmódot folytatnak. Nappal a fakéreg repedéseiben, levelek alatt pihennek. Gyümölcsökkel, nektárral és rovarokkal táplálkoznak.

A vitorlásgekkók terráriumi tartása hasonlatos a többi rokon fajhoz, így az ide vonatkozó információkat a Rhacodactylus fajok terráriumi tartása nevű lapon találhatod. Különbség a terrárium méretében lehet. Egy kifejlett párnak (triónak) legalább 45x35x60 cm méretű terráriumot biztosítsunk. Minél nagyobb egy terrárium, annál jobban mutat, annál igényesebben lehet berendezni.

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE

.