Magyar English Pygmy-Dragons Logo

Nyitólap Tenyészállataim Kereskedelem Vásárlási feltételek GYIK Galéria
GYIK GYIK GYIK GYIK

GY.I.K.

00. Vásároltam másnál egy állatot, és problémám van vele. Tudnál tanácsot adni?
NEM. Kérj tanácsot a tenyésztőtől, akitől vásároltál! Nem ritkán heteket töltök egy-egy érdeklődővel, akinek minden triviális kérdését századjára is megválaszolom, mert képtelen egy egyszerű google-keresést önerőből elvégezni (vagy akár csak végigolvasni az itteni kérdéseket), segítek a felszerelés beszerzésében, garanciát és későbbi segítséget vállalok stb. Rendre előfordul, hogy ezek az érdeklődők, végül máshonnan szerzik be állatukat (igaz, sokszor kevésbé mutatós, ellenben olcsóbb, mint, amit nálam találna éppen), majd rendre engem keresnek meg a gondjaikkal, és panaszkodnak az "ügyfélszolgálat" hiányára... nyomatékosan kérlek, Te ne legyél ez a fajta ember! Egy állat megvételével nem csupán az egyedet veszed meg, de szolgáltatást, háttérinformációt és garanciát is kapsz, mely élethosszig tart. Külön azonban nem működik.

0. Mit kell beszereznem, ha vitorlásgekkót szeretnék tartani?
Megfelelő méretű terrárium vagy tároló, berendezés (aljzat, mászóág, itatótál, növények, opcionálisan lámpa/talajfűtő. Ezen felül a rendszeres ellátáshoz szükség lesz még egy közepes méretű csipeszre, a párásításhoz kézi permetezőre, valamint etetési módtól függően tápra vagy egy műanyag ládára a tücsköknek (ebbe tőzeg vagy csutkaalom + mászófelületnek tojástartók, fél marék kutyatáp és egy fél alma), vitaminporra (mely tartalmazzon Ca-ot és D3-vitamint), egy edényre/zacskóra, amiben összerázhatjuk a tücsköket.
Ha ezek megvannak, akkor már csak egy gekkó hiányzik.

1. Hány állatot tarthatok együtt?
A vitorlásgekkók nem társas lények, nem kisemlős, egyedül is épp olyan jól érzi magát, mint többedmagával. Több állat együttes tartásánál jellemzően több nőstényt vagy tenyészpárokat/triókat tartunk, egy hímre 1-3 nőstény jut. Több hím nem tartható együtt, mert az erősebb hajtani fogja a gyengébbet. Nőstényeknél agresszív viselkedés nem jellemző, bár ritkán előfordulhat. Aki felnőtt korra nem tudja megoldani az esetleges különhelyezést, az csak egy ivadékot vegyen, és később gyűjtse hozzá a többi állatot.

2. Milyen nemű a gekkóm?
Az állatok nemét az ivaréretté válásuk - ami még nem egyenlő a tenyészérettséggel! - idején lehet megállapítani. Ez 4 és 8 hónapos kor között lehetséges, és függ az egyedtől, tartáskörülményektől, valamint a vizsgálódó rutinjától is. A hím vitorlásgekkó hemipenise megduzzad, és ránézésre szabályos, kis "tökös" lesz, míg a nősténynél nem lesz semmi "látható". Létezik még egy módszer, amivel fiatalabb korban is megállapítható a vitorlásgekkók neme. A hímek combjának belső oldalán, a cloaca felett végigfut egy sávnyi enyhén megnagyobbodott pikkely, melyeken kis pórusok találhatók. Egy nagyítóval felszerelkezve, az állatot lefogva, vagy áttetsző felületen vizsgálva lehet ezeket észrevenni. Ha láthatóak, állatunk biztosan hím lesz. Utóbbi módszert kezdőknek semmiképp sem ajánlanám, stressz mind az állatnak, mind a gazdának, és nem biztos az eredmény sem.

3. Miért nem eszik a frissen vásárolt gekkóm?
Az állatoknak a szállítás, költözés nagy stresszel jár. Utaztatás, idegen hangok, új hely, hirtelen hőmérsékletváltozás, folyamatosan ismeretlen ingerek érik. A legjobb, amit a gazda tehet, hogy nyugalmat biztosít, és távolról szemléli a jövevényt. 3-4 nap koplalás nem okoz problémát még egy fiatal vitorlásgekkó számára sem, nem kell aggódnunk. Ha nem rovarokkal, hanem táppal etetjük, előfordulhat, hogy evett az állat, azonban a fiatalok olyan kis mennyiséget fogyasztanak egyszerre, hogy könnyen lehet, a gazda nem vette észre azt.

3/b. Már legalább 3 napja nem evett a gekkóm, mit csináljak?
Kezdő hüllőtartók általában nehezen értik meg, hogy a hüllők szervezete másképp működik, mint egy emberé, az anyagcseréjük lassabb, és ritkábban vesznek fel táplálékot (kígyóknál ez az idő hetekben, hónapokban mérhető!). Nincs ez másképp a vitorlásgekkóknál sem. Heti háromszori etetés még a fiatal állatoknak is bőségesen elegendő. Nem nehéz őket elhízlalni, így érdemes erre odafigyelni! Ha a gekkó beszünteti az evést, 5-6 napig akkor se kezdjünk el aggódni!

4. A gekkóm nem vedlett le rendesen, mit csináljak?
A szokásoson felül kicsit többet kell párásítani. Ezen túlmenően azonban sok mindent nem érdemes tenni. A felesleges stressz többet árt, mint használ. Ha pár nap elteltével sem jött le megfelelően a levedlett bőr, akkor megpróbálhatunk segíteni neki. A bőrt fel lehet puhítani (párásítás/áztatás langyos vízben), ezután egy kis csipesszel el lehet távolítani. Csak akkor folyamodjunk ehhez, ha a gekkó biztosan nem boldogul önerőből, ÉS olyan helyen marad meg jelentős mennyiség, ahol elszoríthatja a keringést (lábujjak, farokvég)! Vigyázzunk azonban, nehogy az okozott stressszel nagyobb problémát idézzünk elő, mint ami eredetileg fennállt! Ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne próbálkozzunk, általában a probléma 1-2 vedlés alatt magától megoldódik!

5. Megeszik a terráriumi növényeket?
Nem. Nyugodtan lehet nekik betenni fikuszféléket, zamioculcast, bármit, ami nem szúr, és a külső felülete nem mérgező.

6. Hány órát működjön naponta a fűtés/világítás?
Amennyit kell. A fűtést hőmérséklettől függően kell kapcsolni (esetleg termosztáttal egybekötni a rendszert), a világítás pedig - ha van egyáltalán, akkor - a nappal hosszáig menjen (9-12 óra).

7. Több helyen olvastam, hogy bébiétel is jó nekik, te miért nem ajánlod?
Saját- és mások tapasztalatai alapján biztosan állítom, hogy hosszútávon, magában adva nem megfelelő eleség a számukra, mivel nem megfelelő a beltartalma. Egyrészt meglehetősen sok cukrot tartalmaz, így könnyen elhizlalható az állat. Másrészt kevés benne a Ca és a megfelelő vitaminok, így tartós használata Ca-hiányhoz vezethet. A másik oldala a dolognak, hogy felbontás után pár napon belül megromlanak ezek az étkek, így 1-2 kiskanál elhasználása után vagy kukába, vagy fagyasztóba kerül.

8. Nem eszi meg a tápot a gekkóm, mit tegyek?
Bár, a vitorlásgekkóknak való táp beltartalmilag tökéletesen megfelelő számukra, előfordul, hogy eleinte a gekkó nem, vagy csak keveset fogyaszt a tápból. Lehet próbálkozni lekvárral/bébiétellel való keveréssel is, míg meg nem szokja. Ellenben, véleményem szerint, ha a gekkó éhes lesz, meg fogja enni a tápot is különösebb probléma nélkül.

9. Van, olyan tenyésztő, aki a frissen kikelt állatok nemét is tudja, te miért nem?
Ők sem tudják :) Egy fiatal példányon nem láthatóak a meghatározáshoz szükséges nemi jellegek. Lehet manipulálni a keltetési hőmérséklettel, ami enyhén eltolHATja az ivararányt, azonban a vitorlásgekkóknál ez korántsem biztos módszer! 4-5 hónapos koruk, és 14-15 grammos súly előtt nem lehetséges biztosan tudni a nemüket.

10. Hol tároljam a vitaminport?
Hűtőben, de nem fagyasztóban tárolva, nagyon hosszú ideig, akár a szavatossági időt jóval meghaladóan is tárolható a vitaminpor, mert lelassul a vitaminok bomlási ideje.

11. Használjak éjszakai izzót?
Ahogy gondolod. A gekkód nem igényli, de ha szeretnéd teljes sötétben figyelni, mit művel éjjel, akkor jó lehet.

12. Mi a helyzet a "moonglow" gekkókkal?
Hófehér színű, úgynevezett "moonglow" színváltozatú vitorlásgekkókról időről-időre felröppen a hír. Természetesen nem lehetetlen egy ilyen változat, azonban, ha létezik, egyelőre nagy titokban őrzik. Aki alkalmanként ilyen állatot hirdet, jellemzően egy vörösesbarna vagy sárga egyed fehérre fakult állapotú fotójával szemlélteti azt. A mi állataink közt is akad ilyen gekkó.

13. Tarthatom együtt más fajokkal?
A legtöbb gekkófaj tagjai bármit megesznek, ami a szájukba fér. Hagyományos terráriumokban biztosan nem ajánlanám az együtt tartást más hüllőkkel. Megfelelő méretű (értsd: min. fél szobányi...) helyen más gekkófajok közül szóba jöhetnek a közel hasonló méretű és igényű fajok (C. sarasinorum, M. chahohua, Phelsuma spp. stb.). Egyébiránt megoldható az együtt-tartás nagyobb csigákkal, ezerlábúakkal, és egyéb korhadéklakókkal, kisebb, kevésbé agresszív szkinkekkel (pl. Cyclodomorphus gerrardii), esetleg jól kialakított viváriumban kisebb halakkal is.

14. Ledobta a farkát a gekkóm, mit tegyek?
Vedd ki a helyéről, tedd steril helyre, papírtörlőre! Betadinnal, vagy más egyéb fertőtlenítőszerrel lekezelheted a sebet. 1-2 nap, és mintha mi sem történt volna. Az esztétikai hibán túlmenően, más hosszútávú hatása jó eséllyel nem lesz a balesetnek. A farok nem fog visszanőni. A vadonban a legtöbbjük farkatlan.

15. Mi az a bioaktív aljzat?
Olyan aljzat, ami tulajdonképpen lemásolja - legalábbis törekszik rá - egy természetes élőhely talaját. Az aljzat gyakorlatilag nem más, mint hagyományos aljzat (pl kókuszrost, tőzeg, föld) és valamilyen természetes élőhelyről (pl. erdő) a vegetációs időszakban gyűjtött föld keveréke, melyet enyhén nedvesen tartunk. A jelenlevő mikroorganizmusok és szaprofita élőlények (pl. ászkarákok, földigiliszták) elbontják az ürüléket, szemetet, melyet a talajba forgatunk. A növények közvetlenül a talajba ültethetők. Az ilyen terráriumot jóformán soha nem kell takarítani, csak az oldalfalakat, üveget időnként áttörölni. "Bioactive substrate" néven rákeresve pontos leírás található az interneten.

16. Beteg a gekkóm, mit csináljak?
A legapróbb rendellenességgel is azonnal szakállatorvoshoz kell vinni! Kis méretük miatt nehezen kezelhetők, így minden késedelem végzetes lehet. Sajnos a kezelés eredménye még így sem biztos, de legalább megtudhatjuk, mit kell/kellett volna tennünk. A megelőzésre kell, hogy essen a hangsúly!

17. Ivadékot vagy adultat vegyek?
Amire igényed van. Mindkettő bír előnnyel, hátránnyal. A kifejlett vitorlásgekkónak tudod a nemét, és látható a végleges színe is, ami a kicsik esetében szerencse kérdése. Érdemes azonban megjegyezni, hogy szebb kifejlett állatot - 1-2 szerencsés és/vagy igen drága kivételtől (állomány felszámolása, rosszul kijött ivararány, megunt állat) eltekintve - nehezen lehet beszerezni, különösképp nőstényeket. Egy kifejlett nőstény mintegy kétszer annyiba kerül, mint egy azonos változatú ivadék vagy hím. Emellett észben kell tartani, hogy SENKI sem fogja az ígéretesnek tartott szaporulatát másfél évig nevelni, csak, hogy azután eladja a legszebb példányokat!
kép
18. Hogyan tároljam a takarmányrovarokat?
Rovarok közül főként tücsökkel és csótánnyal etetünk, melyek tartása igen egyszerű. Kell egy jól szellőző műanyag doboz (kb 30-40 liter űrtartalmú, valamilyen aljzat (ajánlom a csutkaalmot vagy tőzeget), arra pedig megfelelő búvóhely, mászófelület (pl. tojástartó). Ha ez nincs meg, az eleség önmagát fogja elfogyasztani. Kell valamilyen nedvességforrás, ami lehet gyümölcs (pl. alma), és valamilyen fehérjeforrás (egy marék kutyatáp).

19. El fogja dobni a farkát, ha kézbe veszem?
Nem. Ahhoz, hogy egy gekkó eldobja a farkát, az ijedtségen túl általában fizikai hatás is szükségeltetik. Ha meghúzod a farkát, ráfogsz csipesszel, vagy leszorítod, akkor eldobhatja, de csak úgy magától nem fog így tenni. Fontos viszont megjegyezni, hogy a vitorlásgekkók farka nem képes regenerálódni, ha tőből leszakad!

20. Igaz, az, hogy a kutyákhoz hasonlóan életükben legalább egyszer szaporodniuk kell?
Nem igaz, ez tévhit. A kutyáknak sem kell, semmilyen káros következménye nincs rájuk nézve. Ha a gazdi sajnálja, nyugodtan lehet ivartalanítani. Bár gekkók esetében az ivartalanítás nem opció, alapesetben nekik sem okoz semmilyen problémát, ha nem szaporodnak életükben.

21. Nevelhetem-e együtt az állataimat?
Néhány hónapos korig csapatban is tarthatóak, a vitorlásgekkók között kis korban nem jellemző az agresszió (ellentétben pl. a R. auriculatusszal). Azonban amint láthatóak a nemi jellegek, azonnal külön kell helyezni az állatokat! A nőstények továbbra is maradhatnak együtt, mivel ritka az agresszív egyed , a hímeket viszont legkésőbb az első verekedések észlelésekor egyesével kell elhelyezni!
A korai szaporodást megelőzendő, az ellenkező nemű állatok ne kerüljenek össze addig, amíg el nem érik a nőstények a 35, a hímek a 25 grammos határt (ez kb másfél-két éves kort jelent). Ezek minimum értékek, ha az állatunk 4-5 grammal nehezebb, annál jobb!

22. Milyen vitaminport használjak?
Én a Korvimin vagy a Repashy Calcium Plus készítményeket ajánlanám. Bő másfél évig biztosan kitart egy-egy doboz.

23. Milyen aljzatot használhatok?
Tőzeg, virágföld, kókuszrost jól használhatóak. Ezzel szemben NE használjunk fenyőkérget, homokot, kókuszháncsot!

24. Mikortól vonhatom őket tenyésztésbe?
Jóllehet, a vitorlásgekkók már 1 éves koruk előtt ivarérettek lesznek, a tenyészérettséget - az a kor, mikortól tenyészthetők lesznek - csak mintegy másfél évesen érik el. Pontosabb meghatározás, ha nem kor, hanem súly szerint határozzuk ezt meg! Nőstényeknél 35 gramm, hímeknél pedig minimum 25, de inkább nőstényeknél 40, illetve hímeknél 30 gramm súlytól lehetséges a tenyésztés. Az egyszerűbb érthetőség végett hozzuk fel példának az emberi fajt: az ivarérettség olyan 13-15 éves kor környékén már bekövetkezik, az ember képes a szaporodásra, azonban - jó esetben - csak 20 éves kor után vállal gyermeket.

25. Miért drágábbak a nőstény vitorlásgekkók?
A fogságban kikelt ivadékok jelentős része hím, így a nőstények értéke megnő, arról nem beszélve, hogy egy nőstény rövid idő alatt behozza az árát.

26. Miért nem lehet a táp és a többi Repashy Superfoods termék árára alkudni?
A táp gyártója (Repashy Ventures Inc.) szigorú limitet szab a minimális kiskereskedelmi árra. Amennyiben egy forgalmazó ez alatt árul, és ez kiderül, végérvényesen megvonják az árusítási jogát.

27. Szükséges-e páramérőt beszereznem?
NEM! Naponta, kétnaponta szükséges annyi párásítás, ami másnapra felszárad. Ehhez teljesen felesleges páramérőre beruházni. Arról nem beszélve, hogy az egyszerűbb, olcsóbb kivitelek rendkívül pontatlanok. Még a drágábbak között is kevés a megbízható.

28. Miért ilyen "drágák" a vitorlásgekkók?
Attól függ, mit értünk a "drága" kifejezés alatt. A vitorlásgekkók ára jellemzően 8 és 35 000 Ft között alakul. Nem egy faj ennek többszörösébe kerül (legközelebbi példa az óriásgekkó, melynek a fiatal példányai 80-100 000 Ft-tól indulnak!). Az előbbi összeg sem kevés, sokaknak nem lapulnak tízezrek a zsebében, ám a legtöbb ember számára - még hazai viszonyok között is - 1-2 héten, legfeljebb hónapon belül összegyűjthető egy vitorlásgekkó ára. Sajnos mai világunkban az általános értéket a ráköltött pénz adja meg. Aki már hetekig gyűjtöget egy állatra, az minden bizonnyal komolyan szeretné, és foglalkozna is vele. Ezzel szemben az olcsó, filléres állatoknál megfigyelhető a "könnyen jött - könnyen megy" hozzáállás a tulaj részéről, és a megunt állat aztán a lefolyóban, kidobva, vagy a "természetben" elengedve végzi.

29. Miért ilyen "drágák" nálad a vitorlásgekkók másokhoz képest?
Már maga a kérdés is tájékozatlanságból fakad, hiszen, a többi komoly tenyésztővel többé-kevésbé azonos árszinten vagyunk. Mivel többféle változatot tartok, így az olcsóbb színezetű egyedek éppen úgy előfordulnak nálam, mint a különleges, esetleg szinte csak általam elérhető változatok (pl: red harlequin). Két, hasonló változatú (pl: normál, patternless) állat is nagyban különbözhet: egy jellegtelen, szürkés egyed és egy felnőtt korára tűzpiros vagy éppen citromsárga vitorlásgekkó közt ég és föld a különbség, hiába azonos változatba tartoznak, és ez pedig az árukban is megmutatkozik.
Előfordul időnként, főleg kisebb, hobbitartóknál, hogy minél előbb meg akarnak szabadulni a fölös szaporulattól, ezért fillérekért vesztegetik a kisgekkókat.
Jómagam, napi szinten foglalkozom az állataimmal, folyamatosan fejlesztek, beruházok, őket a lehető legjobb körülmények közt tartom. A tenyésztés sikerén túlmenően azonban a befektetett időnek és energiának valahol meg kell térülnie, számomra ennyit ér a hobbim, melynek gyümölcsét aztán visszaforgathatom az állományom bővítésébe, fejlesztésébe.

31. Másik tenyésztőnél láttam hiper-szuper-extreme-highcontrast-choco-boco-blonde-coffeecreamlatte-pastel-fluffy-puffy-furry pinstripe változatot is, nálad megtalálom?
Mivel az elnevezések sok esetben szubjektívnek mondhatók, a válasz könnyen lehet, hogy igen, viszont más néven. Jómagam a változatok megnevezése terén igyekszem az egyszerűségre törekedni, és hagyom, hogy a hangzatos nevek helyett a képek magukért beszéljenek. A többit a fantáziádra bízom.

32. Telefonon is elérhető vagy?
Igen, de a számom nem véletlenül nincs kiírva minden oldalra. Kérlek, először próbálkozz e-mailben!

33. Mit tegyek, ha a gekkó lenyelt valamennyit az aljzatból?
Általában, főleg felnőtt egyedeknél ez nem vezet problémához, pár perc alatt kitornázzák a felesleget a szájukból, ami lekerült, az pedig áthalad rajtuk. Fiataloknál néha sajnos okozhat problémát, fulladást. Ez kiküszöbölhető, ha papírtörlőn tartjuk az állatot. Kicsi az esély, de sajnos benne van a pakliban.

34. Szeretnék külföldi börzéről elhozatni egy állatot, vállalsz szállítást?
Nem. Nekem is pontosan annyi pénzbe és energiába kerül kiutazni, mint neked.

35. Nem sikeredett kissé erősre a hangvételed néhány kérdésnél?
De igen, minden bizonnyal igazad van. Engem szomorít el a legjobban, hogy ilyen - triviálisnak tűnő - dolgokról egyáltalán szót kell ejteni. A fentebbi problémák azonban nem egy és nem két esetben jöttek már elő, és sajnos 99,9%-ban magyar jellegzetességek.

#. Mit tegyek, ha még itt sem találok választ a kérdésemre?
Ebben az esetben minden kedves, eddigi-, és jövőbeli érdeklődőnek azt tanácsolom, keressen meg e-mailben a pdragons.hu@gmail.com címen!A lista folyamatosan bővül :)

Olvasnivalók:
de Vosjoli, P., Fast, F., Repashy, A. (2003): Rhacodactylus: The Complete Guide to their Selection and Care, Advanced Visions Inc., Vista, California, USA
Seipp, R., Henkel, F. W. (2000): Rhacodactylus: Biology, Natural History and Husbandry. Edition Chimaira and Serpent's Tale.