Magyar English Pygmy-Dragons Logo

Nyitólap Tenyészállataim Kereskedelem Vásárlási feltételek GYIK Galéria
GYIK GYIK GYIK GYIK

Az új-kaledóniai óriásgekkó (Rhacodactylus leachianus)

Általános Leírás
A hazánkban még ritkaságnak számító óriásgekkó testsúlya a fél kilogrammot is meghaladhatja, mely által a világ legnagyobb, jelenleg élő gekkójaként tartják számon. (Érdekességként megjegyzendő, hogy a valaha ismert legnagyobb gekkófaj a Phelsuma gigas volt, melynek mérete meghaladta a 40 cm-t...) Korábban 2 alfaját különítették el, a Rhacodactylus leachianus leachianust és a Rhacodactylus leachianus henkelit. Eszerint a megkülönböztetés szerint az előbbi a fő szigeten (Grande Terre) élt, míg utóbbi alfajhoz a környező szigeteken előforduló lokalitásokat sorolták. Egy közelmúlt-beli kutatásban ezt felülbírálták, és a két alfajt megszüntették, így jelenleg egyetlen faj (a Rhacodactylus leachianus) ismeretes. Ettől függetlenül a korábbi lokalitásokat a mai napig külön tenyésztik, köszönhetően eltérő kinézetüknek.

Fejlődésük meglehetősen lassúnak mondható, az ivarérettséget legkorábban 2,5-3 évesen érik el. A tenyészérettséget a kisebb lokalitások 3-3,5 évesen, a nagyobbak 5 éves korukra érik el. A megfelelő kort elért egyedek egyedül, vagy párokban helyezhetők el. Fontos azonban figyelni, mivel nem feltétlenül fogadják el az ellenkező nem tagjait sem, és halálig tartó küzdelmet folytathatnak. Ha küzdelemre utaló jeleket észlelünk, az állatokat külön kell venni, és új párt keresni! Ha állataink elfogadják egymást, akkor már csak a tojásrakásra kell várnunk. Egy működő tenyészpár évente 1-3 fészekaljat rak le, alkalmanként 2 tojással.

kép Elnevezések
Új-kaledóniai óriásgekkó. Angol: New-Caledonian giant gecko. Német: riesengecko. Tudományos név: Rhacodactylus leachianus

Kinézet
Színezetük lokalitástól függően a zöld-barna-szürke-fekete különböző árnyalatait veszi fel. Lehetnek egyszínűek, hosszanti sötét sávokkal tarkítottak, esetleg fehér vagy rózsaszínes foltok váltakozhatnak rajtuk. Méretük lokalitásonként eltérő. A legtöbb gekkófajtól eltérően meglepően rövid farokkal rendelkeznek, mely sokszor a testhosszuk negyedét sem teszi ki.

Elterjedés
Új-Kaledóniából származnak, mely egy kis szigetcsoport Ausztráliától keletre. A terület rövid jellemzése megtalálható a Rhacodactylusok terráriumi tartása című lapunkon.

Lokalitások
A faj több szubpopulációra oszlik, azok különböző előfordulási helye szerint, ezeket lokalitásoknak nevezzük. A különböző lokalitások eltérnek egymástól méretükben és színezetükben.
Az alábbi kép jól szemlélteti, mekkora különbségről is beszélünk (forrás: leapinleachies.com):

kép
Az alábbi oldalon részletes információ és képek érhetők el a lokalitások tekintetében:
A lokalitások megtekintéséhez kattints ide!

Mivel az egyes helyekről származó egyedek létszáma alacsony, a túlzott beltenyésztés elkerülése érdekében több tenyésztő (célzottan!) vegyíti a különböző lokalitásokat. Fontos megemlíteni, hogy itt nem a felelőtlen "keverésről" van szó (mint pl a Boa constrictornál az "eu-mix" változat esetében!), hanem célzott tenyésztési programokról, melynek során a vérvonalakat számon tartják!
Bővebb információ: A vérvonalak keresztezésének megismeréséhez kattints ide!

A lokalitásokon túl ismeretes még egy másféle beosztás is, mely főleg az Egyesült Államokban használatos, de mindenképp említést érdemel:
A típusokhoz kattints ide!

Tenyészetünkben jelenleg a következő lokalitások fordulnak elő: Nuu Ana, Mt. Koghis Troeger line, Mt. Koghis Friedel line, Type A x Mt. Koghis Troeger line.

Életmód
A természetben fák vastagabb ágain élnek, több méter magasban, éjszakai életmódot folytatnak. Nappal védett helyen pihennek, kimondottan kedvelik az odvas fákat, ezt a terráriumi tartás során is biztosítani kell számukra! Gyümölcsökkel, rovarokkal és más gekkókkal táplálkoznak.

Terráriumi tartás
Az óriásgekkók terráriumi tartása nagyrészt hasonlatos a többi rokon fajhoz, így az ide vonatkozó információkat a Rhacodactylus fajok terráriumi tartása nevű lapon találhatod. Néhány különbség azért előfordul, melyek a következők:
A terrárium mérete. Egy kifejlett párnak legalább 80x50x100 cm méretű terráriumot biztosítsunk, de ez bátran lehet a duplája is. A terrárium üvegének kiválasztásakor vegyük figyelembe a gekkók méretét és súlyát!
Már kiskoruktól fogva szigorúan egyedül kell őket tartani, mivel hajlamosak más gekkókat elfogyasztani! Ha később tenyészpárokat kívánunk kialakítani, észben kell tartanunk, hogy nem feltétlen lesznek kompatibilisek egymással!
Kézbe véve ritkán aggresszívek, a helyüket azonban védelmezik. Érdemes óvatosan, kesztyűben közelíteni feléjük!

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE